Uuden opiskelu ja “kartalla” pysyminen

22.11.2019

Lahden ammattikorkeakokoulun 4. vuoden opiskelija Tuomas Kotamäki on UOMA-hankeen ohjausryhmän opiskelijajäsen. Tuomas kirjoitti ajatuksia uuden oppimisesta myös valmistumisen jälkeen.

Jokainen oppii omalla tavallaan

Valmistun näillä näkymin Lahden Muotoiluinstituutista ensi keväänä, mutta opiskeluni ei tietenkään pääty siihen. Tärkeimpiä taitoja on itsensä kehittäminen ja uuden opiskelu. Seurata mitä maailmalla tapahtuu ja pysyä kehityksessä mukana, jotta voi hahmottaa omaa paikkaansa muuttuvassa maailmassa - mitä voin tehdä, miten voin olla hyödyksi?

En ole koskaan kaivannut lähiopetusta uuden ohjelman oppimiseen. Netti on täynnä hyviä tutoriaaleja miten käyttää eri ohjelmia. Mutta se, että joku käy pääpiirteittäin läpi mitä eri ohjelmilla voi tehdä on hyödyllistä. Merkityksellisintä itselleni koulussa on ihmiset, erityyliset projektit, kiinnostavat luennot ja vapaus. Ja se, että löytyy osaajia eri osa-alueilta, joilta kysyä neuvoja eri tilanteissa.

Ei informaatioähkyä

Opiskelen Mediasisällön suunnittelua, joten on ehkä erikoista, että en ole käyttänyt henkilökohtaista somea yli kahteen vuoteen. Saamme kuitenkin päivittäin informaatiota niin paljon, että on pakko miettiä mitä aivoilleen syöttää ja mihin energiaansa kuluttaa. Sama pätee uuden tiedon opiskeluun. En jaksa seurata esim. teknologia-uutisia päivittäin. Koen, että minulta häviää fokus, jos tankkaan jatkuvasti uutta tietoa.

Itselleni toimisi parhaiten hyvin kuratoitu nettisivu, joka kävisi läpi tulevaisuuden trendejä ja keräisi merkittävimmät uudet innovaatiot yhteen. Ei valtavaa informaation määrää, vaan hyvin mietitty selkeä kokonaisuus, josta saisi ymmärryksen tämänhetkisestä tilanteesta ja mihin suuntaan maailma on menossa. Voisi tutkia mitkä aiheet kiinnostavat eniten ja lukea sitten niistä mahdollisesti lisää.

Työn tarkoitus?

On hienoa, että maailma menee eteenpäin ja teemme uusia innovaatiota. Kuitenkin samaan aikaan koen, että meidän pitäisi myös pysähtyä ja miettiä minne olemme matkalla. Mitä oikeasti tarvitsemme hyvään elämään ja millä asioilla on aidosti väliä. Kenen puolesta teemme töitä ja ketä työmme loppujen lopuksi hyödyttää? Haluan itse tehdä töitä asioiden parissa, jotka oikeasti hyödyttävät tätä planeettaa.

Avainsanat: uuden opiskelu, informaatioähky, työn tarkoitus

                   Kirjoittaja: Tuomas Kotamäki, Opiskelija, Mediasisällön suunnittelu, LAMK